כמו לא מעט עולמות תוכן בחיינו, גם עולם הספרים השתנה בעקבות הופעת האינטרנט. במובן מסוים, הוא השתנה במספר נקודות אשר גם אם הן ביניהן קשר ישיר אפשר למצוא דברים שמחברים ביניהן בצורות שונות.
ראשית, באופן טבעי עולם הספרים חווה ירידה בכמות הקוראים, בוודאי בגילאים הצעירים. ילדים פחות קוראים ומעדיפים יותר את מסכי המחשב, טאבלט ומכשירי הסלולר.
שנית, לצד ספרים מודפסים אנחנו יכולים ספרים אלקטרוניים. ניסיון של הוצאות ספרים, סופרים וחברות מדיה דיגיטלית, למנוע מצב שאנשים לא יקראו כלל ולהעביר את עולם הספרים למדיה יותר חדשה. אז במקום הדפסת ספרים, משתמשים באמצעים טכנולוגיים, ממוחשבים שונים.
שלישית, בניגוד לעבר, היום הרבה יותר קל, בזכות האינטרנט, להוציא ספרים לאור, להדפיס אותם ולהציע אותם למכירה. באמצעות מנגנוני גיוס עצמאיים שמתבצעים דרך רשתות חברתיות ואתרי גיוס, אנחנו יכולים לראות כיצד לא מעט אנשים שיש להם חלום להוציא ספר, מצליחים לגייס את הסכום הנדרש לשם כך, בתמורה הם מעניקים תשורות שונות, ועם הכסף שהם קיבלו, הם יכולים לפנות אל בית דפוס באופן פרטי לבצע את ההדפסה. כך הם לא צריכים לעבור דרך הוצאות ספרים ולא צריך להשתמש בבתי הדפוס שלהם, כמו לא במחלקות יח"צ וקידום מכירות שלהם. זה אומנם יותר מסובך וקשה, אך הכל נעשה באופן עצמאי.
למעשה מה שאנחנו רואים פה, זו התאמה של העולם הישן לשינויים שהתרחשו, התאמה למה שמתחולל בעולם החדש. לכן, אנחנו יכולים לראות שכמות הספרים אשר יוצאים לאור מדי שנה, וכמות הספרים אשר מודפסים בבתי דפוס, איננה נמצאת בירידה, להיפך. יותר אנשים מוצאים ספרים, יותר ספרים יוצאים לאור, בתי דפוס ממשיכים להציע אופציות להדפיס ספרים, הם עדיין מתעסקים בזה.
חשוב להבהיר, שכל זה לא כולל כמובן ספרי תמונות אשר נהוג להוציא אחרי החתונה, בר ובת מצווה ועוד. כאן מדובר על עניין שונה לגמרי. מן הסתם, גם ספרים אלה נכללים תחת הגדרה של הדפסת ספרים אצל בתי דפוס מובילים או קטנים, הכל שאלה מה הזוג או המשפחה רוצה להפיק ולהדפיס.
0 Comments