הרקע לתוכנית הוא ההבנה שמבנים רבים בישראל אינם ערוכים לרעידת אדמה ובמקרה שתתרחש כזו עלול להתרחש אסון.
מכיוון שעלויות חיזוק המבנים הן גבוהות במיוחד, הממשלה חיפשה דרך לממן את חיזוק המבנים והגתה את תוכנית תמ"א 38. תוכנית זו שואפת לממן את חיזוק המבנים באמצעות מתן זכויות בנייה של קומות נוספות במבנה. לזכויות הבנייה יש ערך כלכלי רב והן הבסיס למימון חיזוק המבנה. הקבלנים מקבלים זכויות לבניית יחידות דיור נוספות במבנה הקיים ובתמורה עליהם לחזק את המבנה הקיים. למעשה על פי התיקון לחוק הם גם יכולים להרוס את המבנה ולבנות מחדש את יחידות הדיור שהיו בתוספת החדשות.
התוכנית מאפשרת לדיירי הבניין ליהנות מכמה דברים:
- מבנה מחוזק ועמיד יותר למקרה של רעידת אדמה.
- שיפוץ כללי של המבנה אשר נותן לו מראה מחודש.
- שיפור התנאים בבניין – הוספת מעלית, מקומות חנייה ועוד.
- עליית ערכו של הנכס בעקבות השבחתו.
כמובן שבדרך לאידיליה המתוארת יש עוד הרבה משא ומתן עם קבלנים וים של אישורים. מסיבה זו מוטב עבור הדיירים לשכור שירות של ייצוג משפטי בפרויקט תמ"א 38. לתוכנית מתאר זו יש פוטנציאל גדול מאוד וכולם יכולים להרוויח ממנה, הדיירים בבניין והקבלנים. אך כמובן שהקבלנים תמיד ינסו למקסם את רווחיהם ולתת כמה שפחות ולקבל כמה שיותר. לא כל אחד הוא מומחה לתמ"א 38 או מומחה לענייני בנייה והקבלנים מנצלים זאת לטובתם. על מנת להשיג את התנאים הטובים ביותר על דיירי הבניין להתאגד ולקחת את שירותיו של עורך דין המתמחה בנושא תמ"א 38 על מנת לנהל את המשא ומתן עם הקבלנים.
בשלבים המקדימים של הפרויקט ישנם סיכומים משפטיים בין הדיירים לבין הקבלן. במסגרת הסיכומים הללו הדיירים מעניקים זכויות לקבלן והוא צריך לתת להם תמורה עבור זה. כמו כן המסמכים המשפטיים כוללים את התחייבות היזם למסירת בטוחות ולוח זמנים לפרויקט. אותן הבטחות והערבויות שצריך להעניק הקבלן המבצע של הפרויקט הן מאוד חשובות. קחו למשל מקרים בהם על הקבלן לשאת בהוצאות של דיור חלופי עבור בעלי הנכס בטרם ההריסה של המבנה, הקבלן חייב לתת ערובות. אלו הם עניינים משפטיים מורכבים ולא משהו שניתן לחתום עליו ללא ליווי של עורך דין המבטיח את זכויות הדיירים.
קיראו גם:
0 Comments