מהם היטלי פיתוח?
היטלי פיתוח הינם מיסים אשר מוגדרים כמיסי חובה על ידי רשויות מקומיות או על ידי תאגידי מים וביוב ברשויות הללו. המיסים הללו נדרשים מבעלי קרקעות אשר קיבלו היתרים שונים אשר מאפשרים להם להשביח את הקרקע ולהעלות את הערך שלה.
היטלים אלו יכולים להיות בגין קבלת אישור לשימוש חורג בקרקע או היתר בניה והמטרה של אותם היטלים הינה מימון של פעולות פיתוח שונות אשר מבצעת הרשות או תאגיד המים והביוב, פעולות כמו הנחה של תשתיות חדשות ומשודרגות, סלילת כבישים, בניית צינורות מים וביוב, בניה של תעלות ניקוז, תחזוקה של תעלות ומערכות מים ועוד.
הסוגים השונים של היטלי פיתוח
כאמור, המטרה של היטלי פיתוח הינה מימון של פיתוח השטחים הציבוריים השונים בעיר ופיתוח תשתיות שונות אשר מועילות לבעלי הקרקעות ובין היתר, מעלות את הערך של הקרקע. ניתן למצוא 5 סוגים של היטלים שכאלו:
- היטל סלילה – על סלילה של כבישים ומדרכות.
- היטל תיעול – בניה של תעלות שונות כמו תעלות ניקוז וכדומה.
- היטל ביוב – בניה של תעלות ביוב, הנחת צינורות ביוב ושדרוג מערכות ביוב קיימות.
- היטל צנרת מים – הנחה של צינורות מים ותחזוקה של צינורות המים הקיימים, כולל החלפה של צינורות ישנים.
- היטל שטחים ציבוריים – פיתוח שטחים ציבוריים שונים בעיר כמו גני משחקים לילדים, מגרשי ספורט, שבילי הליכה או שבילים לרוכבי אופניים ועוד.
מתי ישנה חובה לשלם היטלי פיתוח?
ישנם 2 מקרים עיקריים בהם אדם אשר הינו בעל קרקע חייב לשלם היטלי פיתוח:
- מקרה בו מונחת תשתית חדשה בפעם הראשונה בסמוך אל הקרקע המדוברת, כמו סלילה של כביש חדש, תשתיות ביוב חדשות ועוד.
- מקרה בו בעל הנכס מגיש בקשת היתר בנייה בקרקע שלו. (חשוב לציין כי במקרה זה, במידה ובעל הקרקע כבר שילם בעבר היטלי פיתוח, הוא יצטרך להוסיף תשלום רק על החלק החדש שנבנה).
במקרים בהם האדם קיבל דרישה לתשלום היטלים אלו עליו לשלם אותם בהקדם בכדי למנוע בעיות מול הרשות המקומית. במידה ומדובר בתשלום גדול הוא יכול להגיש בקשה לפריסת תשלום מתאימה.