14 שעות בלבד חלפו, מרגע שעלה הסטורי של אווה לאינסטגרם- לפני שחתם הצלחה מסחררת שכללה למעלה ממאה מיליון צפיות ברחבי העולם כולו, כאשר ידוענים ומשפיענים בינלאומיים לצד מנהיגים מובילים יצאו בקריאה ובהמלצה לציבור, להיחשף לסיפורה של הילדה אווה היימן, ילדה יהודייה מהונגריה, באמצעות סדרת סרטוני סטורי ששחזרו את יומנה האותנטי שהשתמש במוזיאון "יד ושם" לזכר השואה בישראל, עד להירצחה על ידי הנאצים במחנה ההשמדה אושוויץ.

מעט הקולות שחששו לביזוי זכר השואה, בניסיון להעביר את הסיפור לפלטפורמה העכשווית בה מעלים בני הנוער תמונות וסרטונים, נדמו הן למוכח ההצלחה והן לנוכח החיבור והעניין שיצר הפרויקט בקרב מיליוני בני נוער בעולם, באופן שספרים וסרטים אחרים לא הצליחו לגעת בהם.

מתי כוכבי, איש העסקים הישראלי שיזם את הפרויקט, מנסה לשחזר את לא רק את ההצלחה במספרים שנסקו הרבה מעבר למה שניתן היה לדמיין, אלא בעיקר את היכולת להנגיש לבני הנוער את הסיפורים האישיים, המהווים חלק בלתי נפרד מן ההיסטוריה של העולם בו אנחנו חיים.

הסטורי של אקוויאנו

במסע מרגש אל פיסת היסטוריה מרוחקת מן העם היהודי, אך כזאת שנוגעת באותם זיכרונות של אפליה, חוסר בשוויון זכויות ופגיעה, כוכבי לוקח אותנו אל העבדות בדרום אפריקה במאה השמונה עשרה. גם הפעם המבט הוא מבטו של ילד, שנלקח מן החיים בכפר עם משפחתו והועלה על ספינת עבדים, התיאור הוא תיאורו והפלטפורמה היא הרשת החברתית אליה מעלה אקוויאנו את חוויותיו. המשחק בין ממדי הזמן נוגע למעשה בחוויות האותנטיות, ומתורגמות לסרטוני רשת- בפלטפורמה ובטכנולוגיה שלא היו קיימות דאז.

מי שהיה קיים והביא את סיפורו האמיתי, הוא אולאודה אקוויאנו, שהיה ילד בן 11 בלבד, עת נחטף עם אחותו מהכפר בו גדל בניגריה בשנת 1756, ונשלח בספינת עבדים לקאריביים, שן נמכר לעבדות המקומיים. סיפורו של אולאודה אקוויאנו זכה להתפרסם בזכות העובדה שהצליח בשלב מסוים לקנות את חירותו ולהימלט מחיי העבדות, אולם לא מן הזיכרונות אותם העלה על הכתב והפך לספר נמכר המעניק תמונת מבט אישית ונדירה לעולם העבדות.

עם רכישת הזכויות על הספר יצא כוכבי במסע לשחזור אותנטי של סיפורו של אקוויאנו, תוך שחזור מלא של סביבת חייו, החל מן הכפר בו גדל, המשך בספינת העבדים המרופטת והמוזנחת בה נלקחו כחפצים חסרי ערך הילידים שחורי העור וכלה בבתי בני המעמד העליון בקאריביים, שרכשו את אותם עבדים. במטרה לשמר את האותנטיות, להביא להבנה עמוקה של ההיסטוריה ולהישמר ממסרים בעלי פרשנות פוגענית, גייסו בהפקה את התמיכה והליווי של מוזיאון  DuSable , המוזיאון הוותיק בשיקגו להיסטוריה אפריקנית-אמריקנית.

 

בדרך להפקת הסרטונים וחשיפתם באינסטגרם – סט הצילום

השחקנים- שחקנים אפריקאים, צוות ההפקה- צוות ישראלי בליווי מתי כוכבי ובנותיו, מאיה ועדי כוכבי, המצלמה- מצלמת הטלפון הסלולרי שאקוויאנו לא החזיק בידו. אולם הסיפור המתפרס על פני שלושים סרטוני סטורי בני שתיים עד שלוש דקות לכל סרטון- סיפורו הוא, וסיפורם של רבים.

הילד שנבחר לשחק את אקוויאנו, הוא קווינסי מילר, ילד בן 11 ממוצא דרום אפריקני מבריטניה, שמלבד החשיפה והפופולריות שטומן בחובו פרסום מסוג זה, זכה בעצמו להצצה מרגשת אל פיסת ההיסטוריה וסיפור השורשים של בני עמו. 

הסט שחיבר בין יוזמה ויישום על ידי ישראלים-יהודים, לשחקנים ממוצא דרום אפריקני, היה למעשה המחשה לאותן אוכלוסיות שנחבטו על ידי ההיסטוריה, זכו להשפיע ולהציב את זכויות האדם והצדק, אולם עדין מתקיימות בעולם שמכיל אנטישמיות, גזענות ופוגענות כלפי מגזרים, מגזרים ומיעוטים באשר הם.

מתי כוכבי כיזם המוביל של הפרויקט, מאמין גדול בהנגשה של מידע והיסטוריה דווקא עבור אלו שאינם מחפשים אותה- בני הנוער. אך בהיתקלם בה בפלטפורמות בהן הם מצויים- מדובר במחולל שינוי הן בתפיסה ובהבנה והן בראיית העתיד.


0 Comments

כתיבת תגובה

Avatar placeholder

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *