הלוואות בערבות מדינה – מה זה אומר בעצם?
כל כלכלה בנויה על הלוואות. לא משנה אם זה משק בית או עסק. אי אפשר לקיים כלכלה בריאה מבלי שניתן לקבל בה הלוואות לצרכים שונים. ההסבר לכך הוא, שרק באמצעות הלוואות ניתן לבצע פעולות מסוימות, ואם אנשים לא יוכלו לקבל הלוואה, אז הם לא יבצעו פעולות כלכליות, השקעות שונות, מה שיכול לגרום למצב בו הכלכלה המקומית תדרוך במקום ואף תלך אחורה.
כאשר מדובר על השקעות לאומיות גדולות, סביר להניח שלא כל אחד יכול להציע הון עצמי מספיק גדול בשביל להשקיע מבלי לקבל עזרה מבנק או מגורם חוץ בנקאי. הבעיה היא, שגם לא כל אחד יכול לקבל הלוואה, שכן אין לו מספיק ביטחונות וערובות להציע לגורמים המלווים, לא כל אחד יכול להציג תוכנית מתאימה בשביל לקבל הלוואה כזו.
לכן, המדינה מציעה אפשרות לקבל דרכה ערבות על מנת שיהיה ניתן לקחת הלוואות להשקעות לאומיות. לפני שנסביר מדוע המדינה עושה את זה וכיצד, חשוב לציין שהמדינה מעניקה ערובות רק ליזמים בתחומים שונים, כלומר לא בכל תחום ובטח לא עבור שימוש פרטי אלא רק עבור דברים שמתאימים לרווחת כלל הציבור.
מדוע המדינה מציע אפשרות לקבל הלוואות בערבות מדינה? ההסבר לכך הוא פשוט, אם היא לא תעשה זאת, משקיעים רבים לא יוכלו להשקיע, אז הם גם לא יכניסו כסף למערכת הכלכלית וגם פרויקטים רבים לא יצאו לאור. במקרה כזה, יהיה הפסד לשוק העבודה, יהיה הפסד לכלכלה, המדינה לא תוכל להתפתח, במקרים רבים המדינה תצטרך לקחת על עצמה את ההשקעה, דבר שיכול להיות מאוד בעייתי מבחינה כלכלית ומבחינות אחרות.
מה הפתרון? המדינה מציעה למשקיעים בתחומים שונים, למשל בתחומי בנייה, הייטק, מחקר ועוד, לקבל הלוואה כשהמדינה ערבה שהם יחזירו אותה. מאחר והמדינה נמצאת במצב כלכלי טוב ויש לה נתונים מאוד גבוהים, אז הערבות שהיא מעניקה היא אמינה ומשתלמת, הבנקים מקבלים אותה.
בצורה כזו, המשקיע נהנה מהלוואה, הבנק מקבל ערבות מגורם איכותי והמדינה נהנית מהשקעות רבות שנעשות על ידי גורמים פרטיים בזמן שהיא לא צריכה לעשות דבר אלא רק להיות ערבה להן.