השאלה האם לחסוך בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים היא אחת הדילמות הוותיקות בשוק החיסכון לטווח ארוך, ואין כמעט אזרח ישראלי צעיר יחסית שלא התלבט פעם בין קרן פנסיה או ביטוח מנהלים.בשוק העבודה הישראלי בעבר ובמידה מסוימת גם כיום, נהוג שהמעביד מצרף את העובדים החדשים שלו באופן אוטומטי להסדר הפנסיוני הנהוג במקום העבודה, בדרך כלל ללא מתן אפשרות הבחירה, ובעיקר לפי המלצת סוכן הביטוח של המעביד. אבל לאלה שכן יכולים לבחור (וחוקית כולם יכולים לבחור!), להלן סקירת כדאיות קצרה למי מתאים ביטוח מנהלים ולמי קרן פנסיה, ומה המגבלות בכל מכשיר פנסיוני.

פנסיה לעת זקנה

ההבדל הראשון בין קרן פנסיה לביטוח מנהלים הוא שביטוח מנהלים הוא חוזה מחייב עם פוליסה, בין המבוטח, כלומר העובד, ובין חברת הביטוח. לעומת זאת בקרן הפנסיה העובד מצטרף לפול גדול של עשרות אלפי ואפילו יותר עובדים ממקומות עבודה שונים, שאין להם חוזה מחייב מול הקרן. מה שיש הן תקנות שהקרן הוציאה ולמעשה היא יכולה לשנות באופן חד צדדי את התקנות.

זה קרה לפני שנים במשבר הפנסיות (התקציביות) הגדול כאשר התברר כי העלייה בתוחלת החיים תביא קטסטרופה של ממש לקרנות הפנסיה שלא יעמדו בעומס תשלומי הקצבאות לעמיתים החוסכים, לאור תוחלת החיים הגבוהה יותר. קרנות הפנסיה שינו את התקנות ופשוט הקטינו את אחוזי הקצבה לחוסכים ובמקביל הממשלה, בחקיקה, הגדילה את אחוזי ההפרשה לקרנות ובכך הושג מחדש האיזון האקטוארי (החשבונאי).

ברור שפעולה זו פגעה קשות בגובה החיסכון של העובד המבוטח בקרן הפנסיה, בעיקר החדשות והצוברות שבהן, שכן משנת 2013 הפסיקו הקרנות לבטח בהוראת הממשלה את העלייה בתוחלת החיים של החוסכים, מה שנקרא "מקדם המרה", שהוא הפקטור שבו מחולק סכום הצבירה למספר הקצבאות הנדרש לתשלום לחוסך.

בביטוחי המנהלים המצב שונה, שם עקב ההתחייבות החוזית, הפגיעה נמנעה מראש וחברת הביטוח סופגת את ההפרשים עקב עליית תוחלת החיים (למעט במקרי קיצון אז מותר לחברת הביטוח לשנות את מקדם הקצבה גם בביטוח מנהלים).

הבדל נוסף בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיה הוא מחירי ביטוח החיים. גם בביטוח וגם בקרן ישנם שלושה מרכיבים: חיסכון לגיל פרישה, ביטוח ריסק למקרה מוות מוקדם וביטוח אובדן כושר עבודה, אלא שמחיר ביטוח החיים בביטוח מנהלים יקר יותר מאשר בקרן הפנסיה, מה שנוגס מכספי החיסכון ובשורה התחתונה מעניק יתרון לקרן הפנסיה בחיסכון שנצבר.

גם בדמי הניהול קרן הפנסיה מנצחת את ביטוח המנהלים בצורה מובהקת. על פי חוק מותר בקרן הפנסיה ובביטוח המנהלים לגבות דמי ניהול גם מההפרשות השוטפות וגם מהצבירה בקופה. אלא שבקרן פנסיה מותר לגבות עד מקסימום 6% מההפקדות השוטפות ועד 0.5% מסכום הצבירה בחיסכון, לעומת ביטוח המנהלים ששם מותר לגבות החל משנת 2014 דמי ניהול בשיעור של עד 1.05% על הצבירה ועוד  4% לכל היותר מההפקדות השוטפות. לאורך שנים מדובר על סכומים גבוהים מאוד.

ישנם עוד הבדלים מהותיים בין שני המכשירים הפיננסיים, כמו למשל העמיתים בקרנות הפנסיה יכולים לעבור מקרן לקרן ולשמור על הזכויות הנצברות לאורך שנים, בעוד שבביטוחי מנהלים אין אפשרות לעבור מחברה לחברה עקב ההתחייבות החוזית מול האדם הספציפי וגורמים כגון מצבו הבריאותי במשך השנים.

לכן השאלה למי מתאימה קרן פנסיה ולמי ביטוח מנהלים תלויה בגורמים רבים, כמו מצב משפחתי, הורות לילדים, מצב בריאות של העובד, גובה השכר, ואפילו מקום העבודה כי מקום עבודה גדול מאד מרכז כוח רב ויכול להוריד את דמי הניהול באופן משמעותי מול קרן הפנסיה, לעומת ביטוח המנהלים שזה חוזה מול עובד בודד וללא כוח בחלק מהמקרים. כך שחשוב שכל עובד יקבל ייעוץ מקדים מקצועי מיועץ פנסיוני בלתי תלוי, כלומר לא סוכן הביטוח של המעביד, כדי שזה יתאים לו את המסלול המתאים ביותר.

 תודה לחברת iMarkets על המידע


0 Comments

כתיבת תגובה

Avatar placeholder

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *