מתי מומלץ לשקול מעבר לבית אבות
אנשים מבוגרים רבים מתמודדים היום עם שאלות אשר בעבר לא עמדו בפניהם. העלייה בתוחלת החיים מצד אחד, ומגוון האפשרויות שנפתחו בפניהם מצד שני, יצרו מצב שעליהם להחליט כיצד לנהוג כאשר הם מגיעים לגיל בו הם אמורים לצאת לפנסיה, בין אם מרצון ובין אם לאו.
עליהם להחליט האם להתחיל קריירה שנייה, האם כעת יתפנו לעסוק בתחביבים שלהם ביתר שאת, הם להתחיל ללמוד או לעשות דברים אחרים אשר הם דחו במשך הזמן בגלל העבודה, ועוד שורה ארוכה של שאלות אשר יכולות להשפיע על המשך חייהם. ההנחה הרווחת היא, שאם מצבם הבריאותי לא יורע, הרי שיש בפניהם עוד שליש מחייהם לפחות, ועליהם להחליט מה לעשות איתו.
אחת האופציות שעומדות בפניהם ולא מעט אנשים מבוגרים אכן בוחרים להשתמש בה, היא לעבור ולהתגורר בבית אבות. על פניו, למי שאיננו נמצא במצב דומה למצבם ואיננו מכיר את העולם הזה לעומק, זה נשמע כמו מקום לפרוש, מקום אליו עוברים כמוצא אחרון. אך כפי שנוכל לראות מיד, זה לא מדויק.
מעבר לבית אבות נחשב מאוד מקובל ומאוד נפוץ בקרב קבוצות שונות ויש לכך הסברים, אותם אנחנו נקשר לשיקולים אשר עומדים בפני אנשים מבוגרים כאשר הם בוחנים את השאלה האם באמת לעבור ולהתגורר בבית אבות.
חשוב להדגיש, לפני שנבחן את השיקולים למעבר, ראשית, לא בכל גיל אפשר לעבור לבית אבות. מרבית המקומות קובעים גיל מינימום בו ניתן לעבור, זאת על מנת שאנשים צעירים לא ייכנסו אל המקום. שנית, מעבר לבית אבות הוא לא בלתי הפיך, אפשר להחליט ולהיפרד מבית אבות ולחזור אל דירה שכורה או אחרת. אין חובה להמשיך ולהתגורר בבית אבות אם לא רוצים בכך.
מה הם השיקולים למעבר אל בית אבות
השיקול העיקרי הוא בדרך כלל בדידות. חלק גדול מהאנשים שעוברים אל בית אבות עושים זאת אחרי שהתאלמנו או התגרשו ואין להם בן או בת זוג. במקום להתגורר לבד, הם מעדיפים לעבור לגור במקום בו יש אנשים נוספים, בני גילם. זה הרבה פחות בודד והרבה פחות מפחיד.
שיקול אחר שקשור לעניין של בדידות אך טומן בחובו הרבה יותר, זה הריחוק מהילדים. מדובר על ריחוק פיזי, אם הילדים בחו"ל או אפילו אם בארץ אך מתגוררים רחוק או עובדים כל הזמן ולא רואים אותם. המעבר לבית אבות נובע גם מרצון להתגבר על הבדידות וגם מתחושות נוספות שנובעות מעניין זה, למשל, תחושה של חוסר רלוונטיות.
שיקול נוסף שהוא מאוד משמעותי קשור למצב בריאותי. אנשים מבוגרים שנמצאים במצב בריאותי מסוים, כזה שדורש השגחה אך לא מאפשר אשפוז קבוע, יעדיפו להתגורר במקום בו הם נהנים מהשחה של צוות צמוד. זה אולי עולה יותר אך זה משתלם.
יש גם את השיקול הביטחוני, כלומר, אנשים מבוגרים שחיים בגפם חשים תחושת פחד ולכן הם יעדיפו לחיות במקום בו הם מוגנים, על ידי אבטחה, שומרים וכדומה.
מן הסתם, לכל השיקולים הנ"ל, אפשר לצרף עוד שיקולים נוספים, למשל, שיקול שמתייחס לעניין של תחזוקה, לעניין של איכות חיים, עצם זה שבבית אבות מספקים את כל השירותים הנדרשים מה שיכול לעזור ביום יום, ועוד שורה ארוכה של שיקולים שונים שיכולים להשפיע כך או כך.
צריך לומר, יש לא מעט בתי אבות אליהם ניתן לעבור, כולל בית אבות סיעודי, הבחירה היא איננה קשה, סביר להניח שגם השאלה לאיזה בית אבות לעבור, עומדת בבסיס השיקולים ואם האפשרויות הן טובות, השיקול הרבה יותר פשט.