מהי כתובה? ואין היא משפיעה עלינו כיום?
מהי כתובה? הכתובה, היא מסמך שאת כתיבתו נהגו כבר מתקופות קדומות יותר. במסמך, מפורטות הזכויות והחובות של האישה, והחובות והזכויות של הבעל. כתיבת הכתובה, משפיעה רבות עלינו כיום. בני זוג יכולים להתגרש לפי ההלכה, רק כאשר הבעל נותן לאישה בחזרה את כתובתה, במעמד עדים. טקס זה נקרא: "קבלת גט".
הבעל לא יכול לכפות על האישה לקבל את הכתובה. לעומת זאת, ראשי בית הדין לחייב את הבעל לתת לאשה את הכתובה.
נתינת הכתובה: החתן נותן לכלה את הכתובה מתחת לחופה, במעמד של שני עדים. על מנת שיהיה גיבוי לכתובה במקרה והכתובה תאבד, נהוג שהחתן והכלה חותמים על מסמך שהינו העתק זהה לכתובה של בני הזוג. העתק זה נשמר אצל הרבנות הראשית למקרה הצורך. במידה והכתובה נאבדה או נהרסה, מחוייבים בני הזוג להכין כתובה חדשה, ולחתום עליה.
חלקי הכתובה:
מסמך הכתובה שאנו קוראים במעמד החתונה, בנוי מ3 חלקים:
עיקר הכתובה: החלק העיקרי והחשוב בכתובה.
תוספת הכתובה: סכום שהבעל יהיה מחויב לתת לאשתו במקרה והם מתגרשים. במידה ונפטר הבעל, מחויבים היורשים לתת לאישה את הסכום הרשום בכתובה. ולכן, רשאית האישה לפנות במקרה זה לעורך דין לענייני ירושה, ולהגיש תביעה לקבלת הסכום הרשום בכתובה.
נדוניה: החלטה והכרעה על הרכוש והנכסים שהאישה הביאה עמה לבית.
כיצד מתחלקת הנדוניה בכתובה?
"נכסי צאן וברזל": לפעמים, הבעל יחליט להעביר לרשותו רכוש מסוים שהאישה הביאה עמה לבית לפני החתונה. נכסים אלו יירשמו בכתובה כ"נכסי צאן וברזל". אולם, בעת הגירושין, נכסים אלו יחזרו לרשות האישה. לכן, זכאית האישה בעת הגירושין לדרוש את נכסי צאן וברזל.
למספרים הרשומים בכתובה יש משמעות:
הכתובה היא מסמך משפטי. המספרים והסכומים הרשומים בכתובה, מחייבים את הבעל. ולכן, כאשר הבעל והאישה רוצים להגיע בעת גירושין להסדר כספי שונה מההסדר הרשום בכתובה, חותמת ומצהירה האישה על כך שהיא מוותרת על כתובתה.
זוג ללא כתובה- זוג לא נשוי לפי ההלכה:
זוג שחי ביחד ללא שהבעל נתן כתובה לאשתו, וקידש אותה בטקס היהודי- אינו זוג נשוי. במקרה זה, יכול הגבר להיפרד מהאישה ללא כל הליך גירושין רשמי.
עוד מידע תוכלו למצוא באתר https://www.lawlife.co.il/