בתי השקעות בישראל מאפשרים מסחר עצמאי בבורסה או חיסכון על פי תכנית מותאמת אישית. השוואה בין החברות יכולה לסייע לאזרחים שרוצים להשיג מקסימום תשואה במינימום סיכון, אך היא גם חיונית עבור מי שרוצה לדעת האם זה בכלל מתאים לו
עסק המתמחה בהשקעת כספי לקוחותיו בשוק ההון מציע מגוון רחב של שירותים. בין היתר ניתן לפנות לעסק מן הסוג הזה לטובת ניהול תיקי ניירות ערך, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, חיתום ניירות ערך וקבלת שירותי ייעוץ בנושאי מיזוגים ורכישות. בית השקעות נותן פתרונות במגוון תחומים ומעסיק גורמים רבים: יועץ השקעות, מנהל השקעות, אנליסט וטריידר שמייצג אותו מול הבורסה לניירות ערך. בישראל נעשה הפיקוח על ידי הרשות לניירות ערך ועל ידי אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר.
מסחר עצמאי בבורסה דרך עסק המתמחה בהשקעת כספי לקוחות וחיסכון על פי תכנית מותאמת אישית לא מתאימים לכל אחד. קודם כל, בעלי תיק השקעות קטן לא יכולים לקבל את שירותי העסק. המינימום הנדרש לפתיחת חשבון השקעות עומד נכון להיום על סכום של 20-50 אלף ש"ח ודמי הטיפול הקבועים לחודש נעים סביב 20-50 ש"ח. לכך יש להוסיף עמלת קניה ומכירה של מניה בארץ, עמלות העברת כספים לבנק, עמלות העברת ניירות ערך ועוד.
המשמעות היא שאין תועלת כלכלית לתיק השקעות קטן. עם זאת, משקיעים פסיביים עצמאיים שמעוניינים להשתמש בקרנות נאמנות מחקות, תעודות סל ומכשירים פיננסיים נוספים לטווח ארוך מאוד מבלי לסחור בהם בתכיפות, בהחלט יכולים לנצל את יתרונות התיק ולספוג את העלויות.
פיזור וניהול סיכונים
קהל יעד נוסף של בתי השקעות כולל משקיעים שרוצים לבצע פיזור וניהול סיכונים. אלו בדרך כלל אנשים שלא נוח להם לבצע את ההשקעות דרך הבנק, או שלחילופין אין להם את הרקע המקצועי הדרוש על מנת לבחור ניירות ערך ומכשירים פיננסיים. הם לא רוצים שכל כספם יהיה שמור במוסד פיננסי אחד ולכן הם מפזרים את הסיכון בין בתי השקעות שונים.
לחילופין, פתיחת תיק השקעות לא מומלץ עבור מי שחושש מחוסר יציבות. הבנקים תמיד נחשבים יציבים יותר מבתי השקעות והיתרון שלהם הוא ביטחון יחסי במקרה של קריסה פיננסית במשק. מעל 83% מהמשקיעים הפרטיים בישראל משתמשים בידיעות באתרי אינטרנט בבואם לגבש החלטות אודות השקעות פיננסיות, אך רק 20% מייחסים חשיבות כלשהי לרשתות החברתיות כמקור מידע. המשמעות היא שהשקעה פרטית היא אמנם זמינה יותר ועולה פחות כסף מדי חודש, אך גם פחות בטוחה בגלל שרוב המשקיעים לא נעזרים במקורות מידע אמינים.
עד כמה חשוב להיות מנוסים בהשקעות?
בנקים ובתי השקעות בישראל מחלקים את האוכלוסייה לשלוש קבוצות עיקריות, שהן לקוחות בעלי הכנסה ממוצעת ומטה עם רכוש פיננסי שנצבר בחיסכון פנסיוני, לקוחות בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה עם רכוש צבור מעבר לחיסכון הפנסיוני ולקוחות בשירותים של בנקאות פרטית שלהם רכוש פיננסי גדול יחסית. הקבוצה השלישית היא זו שנפוצה בהתנהלות מול בתי השקעות. למרות שאין הסכמה ברורה לגבי הקריטריונים, מקובל לראות בתיק נכסים פיננסיים לא פנסיוניים של מיליוני שקלים ומעלה כזה שגם רלוונטי עבור ניהול תיק השקעות. מצד שני, הנטייה הטבעית של בתי השקעות היא לטפל גם בלקוחות עם תיק נכסים פיננסיים לא פנסיוניים של מאות אלפי שקלים.
אין ספק שניסיון בתחום ההשקעות מבטל בצורה מסוימת את הצורך בתיק השקעות. ניסיון הוא פקטור משמעותי בשוק ההון, כי בעזרתו ניתן לזהות אפיקי חיסכון אפקטיביים ולגוון בין מכשירים פינננסיים שונים.
0 Comments