אמנות מס בינלאומיות – היתרונות הפיננסיים
מדינת ישראל גובה מאזרחיה מיסים שונים שחלקם מוגדרים כמיסים בגין רווחים מעבודה, עסקאות שונות וכדומה. חברות ישראליות וישראלים רבים הינם בעלי אזרחות כפולה, חלקם עובדים ומבצעים עסקים במדינות אחרות, יש שעובדים בישראל עבור חברות זרות ועוד – כמובן, שקיימת גם פעילות הפוכה של גורמי חוץ בישראל.
גורמים אלו אינם אמורים לשלם מיסים כפולים עבור שתי מדינות במקרים אלו ואחרים הדומים להם. משום כך, הגיעו מדינות רבות בעולם להסכמים בנושאים אלו שמוגדרים כאמנות מס בין-לאומיות למניעת כפל מס אשר נועדו להסדיר את חלוקת הזכויות המיסוי והקדימות במיסוי אלו לגבי סוגים שונים של הכנסה. מניעת מצב שבו משלם הנישום מס כפול עבור שתי מדינות הוא אינטרס עליון שלו ושל המדינות כאחד. בצורה כזאת יכול הוא לנהל עסקאות ללא חשש לתשלום מס כפול ואילו המדינות מרוויחות אף הן מהתרחבות הפעילות העסקית ביניהן שתורמת לכלכלה ולגביית מיסים. מצב זה משקף מגמה מתרחבת והולכת בהם עסקים רבים הופכים לגלובאליים.
אז איך זה עובד בפועל?
חישוב המס על ההכנסה נעשה על פי המס הגבוה המקובל על העסקה המדוברת. אם למשל המס על פעילות עסקית כלשהיא במדינה אחת עמד על 10% ובמדינת ישראל על 30% הרי שלא יהיה מצב שבו ישולם מס כפול של 40% בשתי המדינות. במקרה כזה יתבצע תשלום מס של 10% במדינה הראשונה ובישראל ישולם ההפרש בגובה של 20%. מדובר על מיסים על רווחים מריביות, מדיבידנדים, מתמלוגים, מרווח הון, מנדל"ן, מכלי שייט וכדומה. ביטול כפל מס תורם רבות להגברת שיתופי פעולה בין חברות, להתרחבות חברות בינלאומיות ועוד. רבות מהחברות הללו מקבלות החלטה על הקמת מרכזי פיתוח וסניפים בארצות זרות על סמך תקנות למניעת כפל המס המקובלות במדינות השונות. הן רוצות לנצל, מטבע הדברים, את ההקלות במיסוי שניתנות להן ולעובדיהן.
הבסיס הקובע לקביעת המס הוא, לרוב, התושבות של הצדדים באחת מן המדינות החתומות על האמנה, כאשר סוג ההטבה או ההקלה נקבע בהתאם לסוג ההכנסה או התשלום. קיימים מצבי ביניים רבים בהם האזרחים הינם בעלי אזרחות משתי מדינות החברות באמנה והסעיפים באמנות מתייחסים גם למקרים אלו. דוגמא נפוצה לכך היא שבישראל נקבע המיסוי על מי שהוגדר כאחד שמרכז חייו הוא בישראל. בעוד שבארה"ב המס מוטל על מי שהוגדר כאחד ששהה בה שהייה ממושכת. יתרון נוסף למדינות החברות באמנות הן נושא חילופי המידע.
חילופי מידע בין המדינות
ההתחייבות על העברת מידע גוברת על הוראות בדבר חובת סודיות שבחוקי המס הדנים במיסים אליהם מתייחסת האמנה. חילופי מידע תורמים רבות למלחמה בהון השחור ומעניק יתרון אדיר לכל המדינות גם יחד. מדינת ישראל חתומה על אמנות מס בינלאומיות עם מדינות רבות בעולם ותהליך החתימה הינו מורכב ומחייב אשרור מיוחד. אמנות אלו הן גורם משמעותית שמסייע להתפתחותה הכלכלית של ישראל בשנים האחרונות.