חשבונות מוגבלים הם חשבונות שהוכרזו כך על פי הבנק. אלו הם חשבונות שבמשך שנה נמשכו מהם לפחות עשר המחאות ללא כיסוי. לקוח שהחשבון רשום על שמו יחשב לקוח מוגבל – בין אם הוא חתום על ההמחאות או לא. הלקוח לא יוכל למשוך עוד המחאות מהחשבון, ולא יוכל לפתוח חשבון המחאות אחר בשום בנק אחר. בהקשר של עסק, הדבר עלול להוביל לקריסתו.

לקוח מוגבל חמור הוא לקוח שחשבון נוסף שלו הוגבל בזמן שהיה מוגבל כבר, או לקוח שהוגבל שוב לאחר פחות משלוש שנים מסיום ההגבלה הקודמת. לקוח מוגבל חמור יגרום לכך שכל חשבון שלו יוגבל, כולל חשבונות שהוא מיופה כוח אליהם. אם בעלי החשבונות האחרים הסירו את ייפוי כוחו החשבונות לא יוגבלו. אם הוא רק מורשה חתימה בחשבונות, הם לא יוגבלו.

לפני קבלת שיק מאדם, אם אין ביטחון ביכולתו לכבד את ההמחאה, כדאי לבצע בדיקת חשבונות מוגבלים ולברר זאת. ישנם אתרים ואפליקציות שיוכלו לעזור להשיג את המידע ולחסוך את המרדף אחרי אדם שנתן שיק ללא כיסוי – מרדף שהינו חסר טעם מכיוון שבעל החוב כנראה גם לא יוכל לשלם.

כדאי לדעת, שתקופת ההגבלה היא שנה אחת ואם הוטל צו עיקול על החשבון והבנק סירב לקבל המחאה ממנו, זה לא נחשב כאחד השיקים ללא כיסוי מתוך ה-10.

האתרים שבהם כדאי לבדוק את מצב החשבון של האדם הנתון, ולדעת אם הוא מוגבל והאם כדאי לקבל ממנו המחאה:

  • אתר בנק ישראל. אתר בנק ישראל נותן אפשרות להקליד את מספר השיק ומשיב תשובה אם החשבון מוגבל או לא. אפשר גם לבדוק שם אם החשבון מוגבל בנסיבות מחמירות (ראו למעלה). לשם כך צריך להשיג את מספר תעודת הזהות של בעל ההמחאה או את מספר התאגיד ממנו התקבל.
  • קיימת אפליקציה בשם "חשבון מוגבל". אין שם מידע נוסף, היא מקבלת את המידע שלה מבנק ישראל וזו פשוט שאלה של נוחות. אם רוצים בזמן קבלת השיק לבצע בדיקה זריזה, האפליקציה תסייע בכך.
  • קורא צ'קים משולב. זהו מכשיר הסורק את הפס המגנטי של השיק ומעביר את פרטי החשבון וההמחאה אל חברת החשבונות שמקבלת את השיק.

אנשים שמקבלים מספר שיקים גדול בבת אחת הם בעלי דירות. כדאי לבצע בדיקת חשבונות מוגבלים עוד לפני שהתקבלו המחאות לשנה שלמה מהשוכר, בכדי למנוע אי נעימויות. מספר ההמחאות הגדול במצב הזה קורא לבדיקה מעמיקה של החשבון.


0 Comments

כתיבת תגובה

Avatar placeholder

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *