הסכם ממון – מדוע משתלם לעשות הסכם ממון?
יותר ויותר זוגות חותמים כיום על הסכמי ממון לפני נישואים. הסכמים אלו נועדו להגדיר כיצד תתבצע חלוקת הרכוש והנכסים, במקרה של פירוק הנישואים. הדעות על הסכם זה חלוקות ולכן גם לא מעט אנשים בוחרים שלא להציע אותו.
במאמר זה נסביר את היתרונות והחסרונות של ההסכם, ומדוע משתלם לחשוב בכיוון של הסכם ממומן ובאילו מקרים. לפני כן רק נציין, הסכם זה חייב לקבל אישור משפטי על מנת שיהיה תקף ועל כן עליו להיות מנוסח ולהיחתם על ידי עורכי דין שמתמחים בכך.
יתרונות וחסרונות של הסכם ממון
כאמור, זוגות רבים טוענים שהסכם ממון הוא בעייתי, מאחר וזה עניין רגיש, אשר לא ברור מתי אמורים לעלות אותו בין הצדדים וכן הוא יכול לגרום אי נוחות בזמן הנישואים. בוודאי אם מדובר בזוג שאיננו מגיע מרקע כלכלי דומה. אז הצד שמגיע מרקע פחות טוב מבחינה כלכלית, ירגיש הרבה יותר חלש מול הצד השני, במהלך הנישואין.
אך יש הסבורים שהסכמי ממון דווקא שומרים על יציבות הנישואים. מאחר וכשבני הזוג יודעים שקיים הסכם שמגדיר בדיוק מה יהיו התנאים בין הצדדים לאחר הפרידה, הם לא ימהרו לפרק את הנישואים. מה עוד שכך גם כל צד ידע שעתידו מובטח ולא יחיה בחשש שמה מצבו יתדרדר אם חס וחלילה הם ייפרדו.
הסכם ממון, כאמור, מתבצע לפני החתונה, במסגרת ההסכם נקבע מה כל צד הביא עמו לקשר ומה הוא ייקח איתו. בדרך כלל, הסכמי ממון נחתמים כאשר מדובר על בני זוג אשר לפחות אחד מהם מגיע ממעמד כלכלי גבוה, עם רכוש ונכסים רבים, וכן עם כסף רב. חשוב לומר, הרבה פעמים הסכם ממון זה תנאי שמגיע מצד המשפחות, שכן החשש הגדול הוא שהצד השני ינסה לקחת נתח מהרכוש או מהעסקים המשפחתיים ולגרום להם נזק.
צריך לומר, בית המשפט חייב לאשר את הסכם הממון, לשם כך ההסכם חייב להיחתם בראש צלול וברצונם החופשי של שני הצדדים. אם בית המשפט יקבע שלא כך הדבר או לחילופין, ההסכם אשר נחתם איננו הוגן והגון עם שני הצדדים, הרי שהוא יכול לבטל אותו. הסכם ממון איננו תחליף שמיועד לקחת הכל מהצד השני ולהשאירו בלי כלום.