מהו סיום הליך פלילי ללא הרשעה
ישנם מקרים שבהם הליכים פליליים מסתיימים בכך שבית המשפט קובע במעמד גזר הדין כי אין הרשעה. מדובר על מקרים שהינם יוצאי דופן, זאת מאחר ואדם שמבצע עבירה פלילית, לבסוף אינו מורשע ושמו אינו מוכתם. על מנת שההליך המשפטי אכן יסתיים ללא הרשעה, צריכים להתקיים הגורמים הבאים:
ראשית, מקרים בהם הרשעתו של אדם יכולה לפגוע נואשות בשיקום שלו ובחזרתו התקינה למסלול חייו. שנית, סוג העבירה, מידת החומרה ומידת הפגיעה בעקבות העבירה. ישנם מקרים בהם מגיעים למצב של אין הרשעה לאחר שסוג העבירה נלקח בחשבון, כאשר מכלול הנסיבות מצביע על כך שניתן שלא להטביע בפני הנאשם את קלון הפליליות ועל כן הוא לא מורשע. בית המשפט במקרים שכאלו יוכל לתת צו שירות גם מבלי שהנאשם יורשע.
ההשפעות ההרשעה הפלילית על הנאשם
הרשעה פלילית, ללא כל קשר לסוג העבירה, הינה הרשעה המסתמנת ככתם לכל החיים. אדם אשר ברזומה שלו הרשעה פלילית, עתיד למצוא קושי רב בלעבור ראיונות עבודה, בהתקדמות בתפקידים במקום העבודה הנוכחי ולעתים אף לפיטורים ממקום עבודתו. כמו כן, אותה הרשעה פוגעת גם בסיכויי האדם לקבל אשרות כניסה למדינות מסוימות. הכתם הזה גורם המון פעמים לאנשים לפגיעה משמעותית בפרנסה, ולא אחת הרשעה שכזו גורמת גם לקריסתם של החיים האישיים. חשוב להבין כי מצב של אין הרשעה המון פעמים הינו מנגנון שמציל את עתידיהם של רבים, זאת מאחר וכתבי האישום המוגשים כלפי אותם אנשים לא תמיד מעידים על כך שהם מסכנים את החברה.
על כן, כל תיק נבדק לגופו, כאשר המטרה היא לאתר את אותם תיקים ואותם אנשים שלמרות התנהגותם שמקוטלגת תחת עבירה פלילית, עדיין לא תגרור הרשעה פלילית. בית המשפט הוא זה המכריע בסוגיות סבוכות ומורכבות אלו, כאשר בכוחו להחליט כי הנאשם אכן ביצע את העבירה, אך יחד עם זאת הוא לא יורשע. חשוב לדעת כי הרשעה למעשה מביאה לרישום פלילי לאורך 17 שנים, כאשר ללא הרשעה פלילית מדובר על 5 שנים בלבד. כדי לצאת נקיים כמה שאפשר מהסיטואציה מומלץ לפנות אל עורכי דין פליליים מובילים.
התייחסות החברה להרשעות פליליות
עבור רבים, עוד הרבה לפני הקושי במציאת מקום עבודה או שימור מקום העבודה הנוכחי, הקושי האמיתי הוא התייחסותה של החברה אליהם. הרשעה בפלילים גורמת לאותם אנשים פגיעה קשה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי, תוך שהם לא אחת הופכים להיות אוכלוסייה פגיעה מאד שסופגת לא מעט ביקורת וריקושטים מהחברה – החל משכנים, דרך עמיתים למקום העבודה ועד לבני משפחה. חשוב לציין בשנית, כי לעתים התנהגות פלילית שבוצעה אינה משקפת בהכרח דפוס מסוים ובטח שאינה משקפת את אופיו ואישיותו של האדם.
אין הרשעה, אך מה כן יש?
מטרת העל היא שלום הציבור, וכאן נכנסת לתמונה ההרשעה הפלילית שתפקידה להרתיע את הנאשם מלבצע את מעשיו בעתיד. חד עם זאת, ישנה מטרה נוספת והיא לאפשר את שיקומו של הנאשם ולהחזיר אותו אל מסלול חייו התקין. ישנה סתירה מסוימת, מאחר והרשעה יכולה לפגוע בנאשם להשתקם, כך שלא אחת ישנו קונפליקט מסוים. על כן, בעת שנשקלים כל הפרמטרים השונים ומגלים כי ההרשעה יכולה רק להחמיר את מצבו של הנאשם, יהיה ניתן להימנע מאי הרשעה.
בית המשפט יכול להחליט על בסיס מספר פרמטרים לרבות עברו של האדם, גילו, מצבו הבריאותי, השכלי ואופי העבירה כי הנאשם לא יורשע בסופו של דבר, אך הוא כן יכול להציע את אחד מצווי השירות גם ללא הרשעה: להעמידו בתנאי מבחן, להטיל מאסר על תנאי, לבצע עבודות שירות או להתחייב להימנע מעבירות בעתיד.