מהי כלכלה שיתופית
בהיסטוריה הלא רחוקה, המונח כלכלה שיתופית נתפס בעיניי לא מעט אנשים כסוציאליזם, שלא נגיד קומוניזם. שיטת כלכלה שהיתה נהוגה במזרח אירופה בעיקר, לאורך רוב שנות המאה ה-20, מסוף העשור השני עד נפילת בריה"מ בתחילת שנות התשעים. מרבית האנשים, לא רק בישראל אלא בכלל בעולם המערבי, רואים בשיטה הזאת כישלון כלכלי שמקרין על רבדים שונים בחיינו, רבים רואים בה שיטה מאיימת שפוגעת בחופש של האדם.
אך כלכלה שיתופית כפי שאנחנו מכירים אותה היום, במאה ה-21, היא שונה מהמושג ומהתיאוריות של מה שהיה נהוג בעבר תחת משטרים קומוניסטיים או אחרים. למשל מדובר בשיטה הרבה יותר ידידותית לאדם, הרבה יותר פשוטה ויעילה, וצריך לומר, זו גם שיטה שאיננה מקרינה בהכרח על תחומי חיים שונים.
כלכלה שיתופית היא למעשה שיטה בה אנשים משתפים פעולה אחד עם השני בשביל לצמצם עלויות. השיטה נוצרה בשביל להתמודד עם יוקר המחייה בעולם המערבי, בפרט בישראל. הרעיון הוא פשוט, אם נניח אדם מסוים זקוק למקום מגורים למשך תקופה מסוימת, אז הוא מפרסם מודעה באינטרנט, ואם רווק או זוג נוסעים לחו"ל והדירה שלהם נשארת ריקה, אז הם מאפשרים להתגורר בדירה שלהם. כך הוא מרוויח מקום לישון בעלויות נמוכות או בלי עלויות בכלל, והם מרוויחים מזה שהדירה לא עומדת ריקה בזמן שהם לא בארץ.
השיטה הזאת מתאימה לאינספור דברים שונים, למשל, אם אנחנו צריכים להגיע למקום מסוים ואין לנו רכב או שאנחנו רוצים לחסוך בהוצאות הרכב ולמנוע זיהום אוויר מיותר, אז הכלכלה השיתופית מאפשרת לנו ליצור קשר עם אנשים נוספים שנוסעים לאותו מקום ולהצטרף אליהם. כך אנחנו מרוויחים, אך גם הסביבה מרוויחה.
צריך להדגיש, כלכלה שיתופית לא היתה יכולה להתרחש באופן נרחב ללא האינטרנט. רשתות חברתיות, אפליקציות, אתרים וכלים אחרים מאפשרים לנו ליצור קשרים, להציע הצעות, לקבל הצעות. לפני עידן האינטרנט ובפרט לפני עידן הרשתות החברתיות, זה היה כמעט בלתי אפשרי לייצר כלכלה כזו.
היום בחלקים גדולים של העולם, צעירים ומבוגרים נוהגים כך, הן בשביל להפחית עלויות והן בשביל לפעול ביחד.