תקופת ההקמה וההרצה הראשונית של עסק חדש היא תקופה מרגשת ומאתגרת, אך גם מבלבלת במידה רבה – פתאום מגלה היזם כי ניהול העסק דורש התייחסות לנושאים רבים שונים על בסיס יומיומי, חלקם נוגעים כמובן לתחום בו עוסק אותו עסק אך רבים מהם גם קשורים נטו לעולם החשבונאות, הכלכלה והפיננסים. לכן, נוטים בעלי עסקים חדשים רבים להזניח מעט חלק מהנושאים הדורשים התייחסות, וכאשר זה מגיע לנושאים פיננסיים מסוימים, הזנחה זו עלולה לעלות ביוקר. דוגמה נפוצה לכך היא תזרים המזומנים של העסק – אלמנט פיננסי בעל חשיבות עצומה אשר אינו תמיד זוכה להכרה ככזה על ידי בעלי העסקים החדשים.
יעילות עסקית מרבית והיכולת לתכנן קדימה ולבנות את העסק
עבור כל אותם יזמים ובעלי עסקים חדשים אשר אינם מבינים מדוע הקפדה על ניהול נכון של תזרים המזומנים היא כל כך חשובה, כדאי להבין כי התזרים אינו סתם עוד כלי פיננסי שמאפשר לעקוב ולקבל מידע אודות העסק – התזרים הוא לב ליבה של ההתנהלות הפיננסית של העסק, וככזה לא ניתן להזניח אותו באף שלב משלבי החיים של העסק. במיוחד כאשר מדובר בעסק חדש אשר עדיין לא ביסס מצבת לקוחות רחבה או קשרים הדוקים עם ספקים המאפשרים חריגות וגמישות מסוימת – ניהול התזרים לפחות כמה חודשים או חצי שנה קדימה הוא מה שמבטיח לנו כי העסק לא ייכנס לבורות בלתי רצויים.
בכל נקודת זמן שנבדוק נגלה כי העסק שלנו מחויב מבחינות שונות לפחות כמה חודשים קדימה – הזמנות עתידיות מלקוחות, התחייבות לספקים, תשלומים שוטפים וחוזים עליהם חתום העסק לפחות לכמה חודשים קדימה – כל אלו מצביעים על הצורך המהותי לתכנן מבעוד מועד את ההתנהלות הכספית של העסק, עד לרמת השקל הבודד. רק כאשר נמפה ונדע בדיוק באיזה תאריך צפוי לרדת או להתקבל תשלום מסוים, נוכל לתכנן נכון את הצעדים הפיננסיים של העסק, להיזהר מפני נקודות תורפה ולהיערך על מנת לנצל הזדמנויות עסקיות שונות הכרוכות במלאי המזומנים של העסק.
ניהול נכון של תזרים המזומנים בתחילת חיי העסק – כיצד מומלץ לעשות זאת?
נניח ואנו בעלי עסק חדש המעוניינים להקדיש את תשומת הלב הראויה והמתבקשת לסוגיית התזרים, אך איננו מבינים יותר מדי בתחום – מה עלינו לעשות?
ובכן, ניתן כמובן ליצור מעקב מדויק אחר התזרים בגיליון אקסל מסודר, אך במרבית העסקים מעקב מסוג זה לא יספיק, במידה ואינכם באים מעולם זה ומכירים את אינספור הנקודות השונות אליהן כדאי להתייחס. תזרים מזומנים של עסק הוא תחום רחב ועשיר במידע ושיטות שונות. לדוגמה – קיימות מספר תוכנות לניהול תזרים מזומנים, כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה. על מנת לבנות תזרים מפורט, יציב ויעיל בשלבים הראשונים לחיי העסק מומלץ להיעזר בשירותיו של יועץ כלכלי המתמחה בין היתר בדיוק בתחומים אלו.
בכל מקרה, בין אם אתם מעוניינים לנסות ולעשות זאת בעצמכם ובין אם תפנו לייעוץ וליווי של יועץ פיננסי מקצועי, חשוב מאוד שלא להזניח את סוגיית ניהול התזרים. במיוחד עבור עסקים קטנים מדובר באחד הכלים הניהוליים הבסיסיים והחשובים ביותר עבור סיכויי ההישרדות והצמיחה של העסק.
0 Comments